• Hétfő - Péntek

    10:00 - 20:00

  • Szombat

    10:00 - 18:00

  • Vasárnap

    Zárva

///

1065 Budapest, Révay u. 1. | haircodeteam@gmail.com

balayage 1

Balayage

A balayage hajfestéssel (francia szó, magyarul sepregetést jelent) sötét és világos tincseid fokozatosan váltják egymást a fejtetőtől a hajvégekig, sokféle árnyalatot kap a frizurád. Nevét onnan kapta, hogy a fodrász szabad kézzel, „sepregető mozdulatokkal” viszi fel az új színt.

A Balayage egy olyan hajfestési technika, amely finom, természetes hatású kiemelések és lágy fények létrehozását foglalja magában. Lehetőség van arra is, hogy a vendég arc formájához igazodjon a világosítás, ezzel a kontúrozással, akár a dúsabb haj illúzióját kelthetjük.

Bár a balayage az elmúlt néhány évben eljutott a népszerű közösségi oldalakra is, a technika valójában az 1960-as évekre nyúlik vissza. Franciaországtól kezdve a mesterfodrászok kézzel festett kiemelésekkel kísérleteztek, amelyek jóval kevésbé látszottak mesterségesnek, mint az akkoriban divatos színek. A 80-as évekre a balayage kinőtte magát, és országhatárokon át az Egyesült Államokba terjedt. Ha figyelmesen megnézzük az elmúlt évtizedek szupersztármodelljein azokat a védjegyeket, amik egyértelműen a balayage festés technikából adódó hajviseletet mutat.

A balayage sokáig a sztárok körében volt elterjedt, ma már a szakemberek jó része elkészíti, de fontos, hogy szakmailag felkészült legyen a fodrász. Szerintünk mindez az oktatáson múlik. Korábban sok fodrász félt vendégei haját festeni, így csak a legjobb szakemberekhez járó hírességek próbálhatták ki a technikát. Manapság a technikai festés továbbképzések sokkal elterjedtebbek – ami azt jelenti, hogy egy fodrász rengeteg képzéshez fér hozzá.

Akár egy tapasztalt fodrász is, de a kezdő szakembereknek még inkább nehéz lehet meghatározni, mi különbözteti meg a balayage-t a fóliás melírtól, a babylights-tól vagy az ombre-től. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy teljesen érthető legyen az elképzelésünk melyik technikával oldható meg legjobban, mielőtt időpontot foglalna fodrászainkhoz válasszunk referencia képeket, hogy szakembereink pontosabb képet kapjanak elképzelésedről.

 

A Balayage és az Ombre festés közötti különbség

A Balayage-t és az ombre-t gyakran összehasonlítják, de van néhány jelentős különbség a kettő között. Míg a balayage egy olyan technika, amely finoman ötvözi az eredeti tő résznél lévő festetlen színt a hajad többi részével, az ombre egy olyan trend, amely éles kontrasztot mutat az árnyalatok között. Az ombre használatakor a haj középső részétől a hajvégekig jellemzően teljesen telített a szín. Az „ombre” szintén francia eredetű szó, jelentése „árnyék”. A fontos különbség viszont az, hogy ez nem egy satírozási technika, hanem csak annyit jelent, hogy a megfestett hajon megjelenik a sokak által ismert fokozatos színátmenet. A legtöbb esetben a haj töve sötéteb marad, míg a haj vége felé haladva fokozatosan világosabb árnyalatok következnek.

A színátment visszafelé is lehetséges, ez nem más, mint a fordított ombre.

A színátmenetet el lehet a hagyományos fóliás melírral és a balayage technikával is készíteni.

Balayage technika nagyobb tapasztalatot igényel a fodrászodtól, de ha jó kezekbe kerülsz akkor sokkal természetesebb és lágyabb lesz az összhatás, mint a fóliás módszernél. Így, ha teljes árnyalatában a hajadnak nagyobb változást szeretnél, a balayage a jobb megoldás mert már a hajtőhöz közel eső részek is világosítva árnyalva vannak.

A balayage nem hasonlít az ombre stílushoz

Szeretnénk egy kételyt is eloszlatni. A fodrászatba érkező vendégek, gyakran kérdezik tőlünk: Mi a különbség a balayage és az ombre hajfestés között? Az egyik tévhit szerint gyakran úgy gondolják, hogy nagyjából ugyan arról a hajfestés technikáról van szó. Az ombre festést a jellegéből fakadóan jellemzően a fiatalabb korosztály, extrém hajszínekhez választja. Tehát míg az ombre esetén viszonylag élesek a határok és néhol természet ellenes hatású a színátmenet, addig a balayage esetén csak annyira különböznek a színek, amennyire az természetesen is lehetséges.

A különbség a Balayage és a melír között

A fő különbség a balayage és a melírok között az, hogy a balayage egy kézzel festett technika, míg a hagyományos melírok fóliával készülnek. Talán a balayage igazi vonzereje abban rejlik, ahogyan kitűnik természetes hatást keltve az eredeti vagy egy sötétebb tónus közül. A fólia kiemelések gyakran vízszintes vonalakat kontrasztot hagynak ott, ahol a világosított tincs véget ér és a tő kezdődik. Ez a balayage esetében nem történhet meg, ha jól van elkészítve. Megjelenése kecses, lágy, természetes hatást kelt.

Mit kell tudni, ha a balayage technikát választjuk.

Tudjuk, hogy sok idő és költség az állandó hajfestés 3-4 hetente így azoknak akik ezt elkerülnék a legjobb választás. Az alapszíntől és az egyedi megjelenéstől függően 8-12 hétig is kitart anélkül, hogy újra fodrászhoz kellene menni frissíteni. Vagyis mindaddig, amíg van egy szuper otthoni karbantartási rutin, hajápolóid a lehető legjobbak egy igénybevett haj számára csodás marad a megjelenésed. Az újbóli hajfestést amiatt javasoljuk 2-3 hónap után, mert az arányok elcsúszhatnak addigra és nem az hatás, mint az első festés alkalmával.

Arról nem is beszélve, hogy a balayage hajfestés rendkívül kíméletes a hajjal. Úgyhogy, ha eddig azért nem mertél hajat festetni, mert tartottál a hajadra gyakorolt hatásától, most itt a lehetőség.

A balayage technika neked való. Ahogy azoknak is, akik nem szívesen festetnék be az egész hajukat. Lehet, hogy itt-ott megjelent már egy ősz tincs… előfordul. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teljes hajkoronát be kéne festeni. A balayage ebben az esetben is kiváló alternatíva. A fodrász csak épp annyit fest be, hogy a haj természetesen fiatalodjon meg.

Forrás: https://www.hair.com/what-is-balayage-technique.html

Forrás: https://hedgehair.com/tudnivalok-a-nepszeru-balayage-festesrol/