• Hétfő - Péntek

    10:00 - 20:00

  • Szombat

    10:00 - 18:00

  • Vasárnap

    Zárva

///

1065 Budapest, Révay u. 1. | haircodeteam@gmail.com

mullet 6

MULLET HAJ ÚJRATÖLTVE // 80-as évek és MA //

Ezzel elérkeztünk a Mullet külön blogjához: egy külön részt szánunk ennek a stílusnak, ahol azonosíthatjuk, osztályozhatjuk és igazolhatjuk a mullet létjogosultságát.

Mi az a Mullet?

A mullet leegyszerűsítve a hajvágás polgárháborúja. Gyakorlatilag konfliktust teremt, annak ellenére, hogy ezek a stíluselemek már évtizedek óta léteznek. A feszültség keltése persze mindig adott volt, és végül egy stílus lett, ez maga a győzelem.

Kevésbé virágnyelven: a mullet az, amikor két aktív hajvágás létezik egyszerre. A kötelező elem a hosszú hátsó rész, amely a durva nyakig érő sörénytől (erről később) egészen a háton lévő teljes hajhosszig terjedhet. Sokak szerint ez az, amit Blair angol miniszter is hord :D. Na de az nem ez!! Ami viszont kizárja őt a mullet státuszból, az az, hogy egy ellentmondásos kaotikus de tudatos hajvágás is kell a tetején, hogy mullet minősítést kapjon. Ez magában foglalhatja, de nem kizárólagosan: a Caesar kalapvonalat, a katonai fade-et, és kaotikus vágást a fejtetőn.

A mullet rövid története

A mullettel kapcsolatos felületes kutatásaim során a frizura állítólag az i.sz. első századból származik, Nagy-Britanniában. A hatodik századi szövegekben is említést tettek róla, amit a történészek hun kinézetként emlegetnek. De mai blognál maradjunk a viszonylag modern történelemnél.

david bowie 1974 mullet

A mullet legutóbb a 70-es években vált népszerűvé. Bowie Ziggy Stardust szerepében valószínűleg a korszak legikonikusabb mullet viselője, de kemény versenytársa volt.

rock singer rod stewart 1976 mullet

Rod Stewarttól Florence Hendersonig mindenki megküzdött a stílussal. Leggyakrabban körös-körül szaggatott vágást tartalmazott, egy frufru vágással, amely csak úgy keretezte az arcot. De ami döntő, a mullet nem egyszerűen frufru. A fej teljes elülső/felső része rövidre van vágva, ami egyfajta formalitást kínál a mullet, ha négyzetesen nézzük. Ez az anyukád fodrászváltozata: „Vedd ki a hajad az arcodból.” (És az ok, amiért gyakran úgy emlegetik, hogy „elöl üzlet, hátul buli”.)

patrick swayze mulletA ’80-as években a mullet a fősodorba került. Swayze-nek volt egy, és bármilyen ijesztően hangzik is, remekül nézett ki vele. Kiefer Sutherland is. A metál bandáknak is kedvelt hajviselete. És ahogy az ilyesmivel gyakran megtörténik, kezdett kissé szelídülni a forma. Meryl Streepnek és Jerry Seinfeldnek nem volt klasszikus mullet, de a változataik – még mindig szétválasztva, magasra fejtetőn hordva felfelé álló tincsek és hosszú lelógó hátsó részek a tarkón – a formák továbbra is a klasszikus mullet előtt tisztelegtek.

billy ray cyrus mulletA mullet valóban kaotikus virágkorát élte meg a ’90-es évek elején, amikor a countrysztár, Billy Ray Cyrus és szakadár slágere, az „Achey Breaky Heart” uralta a listákat. A hajvágást nem csak a zenére szorították: Jon Daly golfozó az 1992-es PGA-szezonban viselte az egyik a szó legszebb értelmében borzalmas mullet-et. És ki tudná valaha is elfelejteni a legendás mullet srácot, Andre Agassit?

És bár a mullet a 21. században is folytatódik, már nem lázadó státuszt jelentettek, hanem tragikus ódivatú viseletet. Egy mullet a vörös szőnyegen több szemöldökvonást váltott ki, mint jóváhagyó bólintást. A háborút egy időre felhagyták.

Aztán a 2010-es években megérkezett a divat mullet, olyan embereknek köszönhetően, mint Miley Cyrus, Rihanna és Zendaya. A mullet azonban nagyrészt a divatos körökben maradt, túlnyomórészt nők viselték.

férfi mulletMíg a country sztár és hivatásos apologéta, Morgan Wallen büszkén viseli a 90-es évek mullet hagyományosabb változatát, a 2021-es mullet – a Modern Mullet (TM) – bizarr középső ujja a szimmetria és a társadalmi osztály minden konvenciójának. Formában a haj hátsó része hagyományosan nyakig érő, legfeljebb egy hüvelyknyi szálaktól egészen a hullámzó hullámokig, de az elülső? Az eleje a természet elleni támadás, rövid, szaggatott tépett, amelyek azt mutathatják: szépen vág ez a konyhai olló is. 😀

extrém mullet férfiÉs a korlátok, amiket lebont, vadítóak.

Mindez azt jelenti: Tony Blairnek nincs mullet haja, de van egy jelenség a kezünkben. A mullet ismét itt van, és egy újabb szokatlan formát ölt. Egyesít bennünket, még akkor is, ha lebontja az udvariasság korlátait.

férfi mullet göndörhajTehát tudni szeretné, hogyan szerezzen egy jó mullet frizurát?

Te is a hátul bulis megosztó hajú akarsz lenni, miközben elöl üzleti modern a fazon? Nem mondhatnám, hogy ez egy könnyű megjelenés. Megosztó, figyelemfelkeltő és szándékosan furcsa. De ez az egész lényege. Tehát ha belevágsz, több önbizalmat kapsz. Először is megfelelő hosszúságra lesz szüksége ahhoz, hogy megformázza saját dicsőséges, modern mulletjét. Ezután el kell döntenie, hogy mekkora konfliktust szeretne az elülső és a hátsó rész között.

férfi mullet 2.Ha sokkoló különbségre vágyik, válasszon nagyon rövidre (például ollóval rövidre) a tetején és az oldalain, és hagyjon annyi hosszúságot a hátulján, amennyit csak tud. Bam. Azonnali Billy Ray hangulat. (Bónusz: a kliperes, vállalkozó szellemű emberek ezt akár otthon is megtehetik.)

Ha valamivel kevesebbet keresel, nos, Billy Ray, szükséged lesz egy stylistra, aki ezt megvalósítja. Kérjen sok-sok textúrát, és egy kisebb szétválasztást az elülső és a hátsó hossz között, miközben megtartja a nyakig érő hosszt. Akárhogy is csinálja, ügyeljen arra, hogy a textúrát halmozza. Ez azt jelenti, hogy ne moss túl gyakran hajat – a saját természetes hajolajai elősegítik a kis szétválást és hullámzást –, és egy texturáló spray-vel vagy sóspray-vel segítik a dolgokat. Aztán csak hagyd folyni.

Üdvözöljük Mulletlandben! Kellemes időtöltést 🙂
mullet 7.

Forrás: internet, képek pinterest
https://www.esquire.com/style/grooming/a36277783/modern-mullet-hairstyle/