• Hétfő - Péntek

    10:00 - 20:00

  • Szombat

    10:00 - 18:00

  • Vasárnap

    Zárva

///

1065 Budapest, Révay u. 1. | haircodeteam@gmail.com

retro fodrászat upscale

Dauer története

1870-ben a hullámosítást Francois Marcel találta ki. Marcel Párizsba ment tanulni, ahol a mamája minden hétvégén meglátogatta a fodrászatban. Az üzletbe bejártak a kurtizánok, akik látva a mama gyönyörű, hullámos haját, szintén ilyet kértek. Kezdetben ingyen készítette nekik a hullámot, mert jó reklámnak bizonyult.

dauer régen

Az ókorban már a rabszolgák haját irigyelve göndörítették a hajukat az emberek. Erre a célra egy kétágú sütővasat, úgynevezett kalamiszt használtak. Ezzel a kalamisztrák dolgoztak, mely ott egy külön rétegnek számított.

A tartós hullám az 1800-as évek végén jelent meg, ez még hideg volt. Az 1940-es évektől már meleg dauerrel göndörítettek az emberek, például Karády Katalinnak is már meleg dauerrel készült a frizurája. A meleg dauerrel egy időben a németek kifejlesztették a hidrogén peroxidos dauervizet, mellyel már szabályozni lehetett a dauervíz erősségét is. Itthon az ’50-es, ’60-as években jelent csak meg. 1980-ban a Schwarzkopf kifejlesztette az emulziós dauervizet, ami már az érzékeny hajat is tudta sérülésmentesen göndöríteni, és már kíméletesen zárta le a hajban levő kötéseket. Ebből 5 változat jelent meg, és egy előkezelő. Újabb forradalmasítás 1998-ban történt, amikor volumen növelő dauert dobtak a piacra, mely 5-6 mosást bír, így kimosható a hajból. Ez a mai napig sem terjedt el széles körben, ugyanis ezt már a megváltozott igényeknek megfelelve a haj egyenesítésére is használták. Erre fejlesztették ki az egyenesítő meleg dauert, amit a hajra felvitel után fóliában vasalóval használnak.

hajcsavaró

Nem csak az alapanyagok, a divat is megváltozott

A kócos, feltupírozott dauerolt frizurát szerencsére már rég elnyelte a felejtés ködös homálya, manapság sokkal inkább a természetes hatás elérése a cél. Bár a spiráldauer visszamerészkedett a nyolcvanas évek divatjával, nem csak a dús fürtök, hanem a lágy hullámok is hódítanak a frizuradivatban.

csavaro meretekA headlines dauer inkább volumennövelésre alkalmas, és nem a szokványos eljárással végzik, hanem különféle hajbalzsamokkal és hajhabokkal kezelik a tincseket, azután speciális hajszárító adapterek bevetésével, meleg levegővel formázzák enyhén hullámosra a frizurát. Az elért hatás hasonló a beach waves elnevezésű, szélfútta loknikhoz, melyek tömöttebbnek, dúsabbnak mutatják a hajkoronát. Ez a legkevésbé veszélyes dauertípus, amely vékony szálú hajra is ajánlott.

Japánban már a digitális dauer is elterjedt, ami képes az erős szálú egyenes tincsekbe is lágy hullámokat csalni. Egy speciális krémmel veszik kezelésbe a hajat, amit több mint fél órán át kell fennhagyni. Ez idő alatt a szálak szerkezete módosul, éppúgy, mint a szokványos dauerolás esetén.

A különbség csupán a hajcsavarókban és a krém összetételében rejlik. A digitális elnevezést onnan kapta, hogy a csavarókat egy digitális készülékhez csatlakoztatják. A kémiai folyamatot egy semlegesítő kezelés zárja le, végül jöhet a formázás. Ez a módszer könnyen kezelhető hullámokat vagy göndör csigákat garantál, lehetőséget adva a kreatív frizurákhoz.

Forrás: internet, képek: Pinterest