• Hétfő - Péntek

  10:00 - 20:00

 • Szombat

  10:00 - 18:00

 • Vasárnap

  Zárva

///

1065 Budapest, Révay u. 1. | haircodeteam@gmail.com

zsiros haj

HAJÁPOLÁSI RUTIN // ZSÍROS HAJ

Legújabb blog sorozatunkban a különféle haj és fejbőr típusokat vesszük sorra. Szó lesz a tudatos hajápolásról zsíros, száraz, korpás haj esetén és a hajhullás okaira is keressük a válaszokat. A megfelelő rutin kialakításában is megpróbálunk segítséget adni. Tarts velünk!

Napjainkban számtalan tévhit kering a hajápolással kapcsolatban. nagyon sok ezek közül káros is lehet, mind mentálisan, ami rossz önkép kialakulásához vezet, mint fizikálisan, ami olyan praktikák kipróbálására buzdít mellyel kárt tehetünk bőrünk és hajunk egészségében.
Ebben a blogban kifejtjük, mit érdemes tudni a haj zsírosodásáról, kezdve az alapoktól egy kis biológiával. Kezdjünk is bele!

A zsír, azaz faggyú funkciója a hajas fejbőrön és ezáltal a hajszálakon az, hogy megvédje a fejbőrt és az újonnan növő hajszálakat a kiszáradástól és a külső hatásoktól, fertőzésektől egy bizonyos mértékig. Víztaszítóvá teszi a fejbőrt és a hajszálakat, kondicionálja a hajhosszt. Tehát a faggyúra szükség van, így teljesen normális, ha folyamatosan termelődik. Az viszont már nem mindegy, hogy mennyi termelődik és milyen gyorsan, mert ez befolyásolja a hajápolási rutinunk milyenségét.

 

zsíros haj, hajápolás

 

Zsíros haj tulajdonságai:

 • zsíros tapintású, olajosan fénylő a haj,
 • gyakran kell hajat mosni,
 • a haj elnehezül, lelapul, a túlzott faggyútermelődés hatására,
 • a hajszálak rugalmatlanok, fakók,
 • a fejbőr nedvességtartalma nem megfelelő, korpásodik, hámlik a fejbőr, sokszor hullik is a haj.

A termelődést befolyásoló tényezők lehetnek:

 • genetika / egyénenként változó, hogy a faggyúmirigyek mennyi faggyút termelnek, ha többet termel akár a bőr is zsírosabb lehet.
 • stressz / befolyásolj a hormonszintedet
 • hormonok változása / pubertás, várandósság, menopauza, fogamzásgátlás, PCOS
 • étkezés / vannak ételek, amik erősebb faggyútermelésre sarkallják a szervezetet
 • időjárás / a levegő páratartalma befolyásolja mennyi nedvesség párolog el a testből, elnehezülhet a haj a magas pára miatt

Saját magunk által befolyásolt tényezők. Itt beszélhetünk a nem megfelelő hajápolási szokásokról:

 • hajformázó termékek nem megfelelő vagy túlzott használata / lakk, hab, zselé, hővédők, olaj
 • nem megfelelő sampon / hajtípusunkhoz megfelelő kell legyen
 • túl gyenge tisztítás / 2x- kell mosni, először a letapadt faggyútól tisztítjuk meg majd a maradék szennyeződést egy újabb mosással távolítjuk el
 • nem megfelelő hatóanyagok
 • rossz olajozási technika (túl sokat-sokáig-gyakran, kritikus háromszöge)
 • koszos fésű, hajgumi, sapka, párna
 • vizes hajjal alvás / a nedves környezet szintén a gombák táptalaja lehet, illetve a haj akkor a leggyengébb amikor nedves, a fő kockázat a haj törése amikor forgolódunk, ennél már csak az okoz nagyobb gondot, ha vizes hajat be is fonjuk éjszakára, akkor már inkább kiengedve maradjon.
 • folyamatos piszkálás, kapargatás, tapogatás / elterítjük a haj hosszán a fejbőrön lévő faggyút, igy lehetőség van a még további mennyiségű faggyú terülésének a fejbőrön.

 

El is érkeztünk a hajápolási rutin első sarkalatos állomásához a hajmosáshoz. Ha olyan fontos a faggyú, mint ahogy említettük védelmi szempontból is pl. akkor miért kell lemossuk?

Természetesen elsősorban maga a látvány a közérzet miatt is a frissen mosott haj az, ami a legtöbbünk számára elfogadható. Ezen felül bár érdemi szerepe van a faggyúnak, de ezt időközönként le kell mossuk mert a kórokozóknak megfelelő környezetet nyújt a szaporodásra, pl. gombák táptalaja lehet. A Malassezia a legtöbbet emlegetett fejbőr gomba, ami a bőr külső rétegeiben található lipidekkel és zsírokkal táplálkozik és a zsíros haj egyik kellemetlen velejáróját a korpás hámlást, viszketést, irritációt, pattanásokat okoz. A fejbőr egészsége nélkül nincs egészséges haj sem, először ezt kell rendbe tenni. A vastag faggyú rétegen könnyen megtapadnak a szennyeződések magába zárja a koszt, port egyéb anyagokat, gátolja a megfelelő szellőzését a fejbőrnek, eltömíti a bőrt. Fontos tehát, hogy ne várjunk semmilyen öntisztuló folyamatra, csodára a fejbőrünk egészsége érdekében, mert ilyen nincs. Mossuk meg a hajunkat rendszeresen és alaposan. Az egyénből következik, hogy a rendszeres fogalma változhat, nincs megfelelő hajmosási időköz. Ahány ember annyi féle genetika, életmód, táplálkozás, kor, nem és körülmény befolyásolj, hogy hetente hányszor kell hajat mosnia. Teljesen normális a heti kétszer és a heti egyszeri hajmosás is. A gyakori hajmosás leginkább az idő és energia igénye miatt problémás.

 

hajmosás

 

Akkor kell hajat mosni, amikor zsíros lesz!

A kivárás, pár nap kitolása, a haj szoktatása a ritkább hajmosáshoz csak egy bizonyos szintig tűnhet hatásosnak. Igazából nem a „tréning” segít, hanem az, hogy jobban odafigyelsz a hajápolási szokásaidra. Ez a termékek megfelelő kiválasztásán és használatán nagyban múlik. Ezzel lehet kihozni a maximumot az általad nem befolyásolható szempontokból, mint genetika stb.

És akkor döntsük a tévhiteket!

 1. A haj nem zsírosodik jobban, mert többet mosod!

Bár a tapasztalat mást mutat, a tudomány ezzel szemben azt mondja, hogy mindennek a lényege a fejbőr felületi feszültségében rejlik. Tehát mekkora az adott felület, amin el tud terülni a már említett genetikailag adott mennyiségű faggyú, ez a terület, van egy határ, ami felett már nem tud terülni csak akkor, ha megmossuk megtisztítjuk a fejbőrt, amin újra elterülhet. Azért, mert többet mosod a hajad nem lesz nagyobb a terület, amin elterülhet a faggyú, mindig ugyan akkora területet tud bevonni.

 

zsíros haj

 

A piszkálással, tapogatással, kaparászással a faggyú lejjebb kerül, így is tud több hely felszabadulni a fejbőrön, tehát még több tud elterülni a faggyúmirigyből kiáramló zsírból. A fésülködés, fejbőr masszázs is segíti a gyorsabb zsírosodást, ezért kell nem túl gyakran és tiszta eszközzel végezni ezt a hajápolási rutint, és a kaparászást, bügyürgetést teljesen elhagyni. A másik probléma, ha gyakrabban mosod, mint amilyen tempóban zsírosodik, akkor kiszáradhat a fejbőröd, mert nincs elég faggyú, ami megvédené.

 1. A szép és egészséges haj mögött nem csak a genetika és drága hajápolók állnak!

Nem a drága samponok és túlárazott hajvitaminok állnak a szép és egészséges haj mögött. Könnyen el lehet rontani egy kedvező genetikával rendelkező haj / fejbőr állapotát rosszul berögzült rutinokkal. A szép és egészséges hajban rengeteg munka van, amit nem csak pénzzel lehet kiváltani. A következők fontosak az egészséges szép hajkorona eléréséhez:

 • rendben, persze genetika is
 • egészséges táplálkozás
 • megfelelő folyadékbevitel, tiszta víz
 • hatékony stresszkezelés
 • hatóanyagok ismerete
 • tudatosan megválasztott hajápolók
 • mechanikai és kémiai károsítások kerülése, minimalizálása
 • következetesség, realitás
 1. A sampon utáni megfelelő balzsam és pakolás használata nem gyorsítja a zsírosodást!

Ajánlott minden esetben hajkondicionáló használata is, ami többek között segít lezárni a haj kutikulát, és megkönnyíti a haj kifésülését. Szőkített vagy festett haj esetén különösen hasznosak ezek a készítmények.

 1. A szeborreás ekcéma a bőr felszínes gyulladása!

A hajas fejbőrön, arcon és olykor más bőrterületeken okoz zsíros hámlást, ezt nem szabad összekeverni a nem megfelelő rutin miatt kialakult szárazsággal, korpásodással. A szeborreás ekcéma kezdete rendszerint fokozatos, a fejbőrön száraz vagy zsíros hámlást (korpásodás) okoz, amely néha viszkethet, de hajhullással nem jár. A súlyosabb esetekben sárgás-vöröses hámló pattanások keletkeznek a hajas fejbőr határán, a fül mögött, a külső hallójáratban, a szemöldökön, az orrnyergen, az orr-ajak barázdában és a szegycsont felett. Az egyhónaposnál fiatalabb újszülötteken a szeborreás ekcéma a fejbőrön vaskos, sárga pörkös felrakódást (koszmó), a fül mögött sárgás hámlást, az arcon vörös pattanásokat okoz. Bőrgyógyász, hajgyógyász segítségének szüksége merül fel.

Reméljük összefoglalónk segített közelebb kerülni a helyes hajápoláshoz, várunk vissza a folytatással, ahol bemutatjuk a hajápolók mire valóak, mikor hova és hogyan kell őket használni.

forrás: internet, instagram: @kata_haircare